Tečaji tujih jezikov za zaposlitev v diplomaciji

tecaji tujih jezikov 2V Sloveniji imamo cel kup mladih diplomantov, ki neuspešno iščejo službo, saj imajo večinoma podobna znanja, ki niso »nič posebnega«. Vsaj na družboslovnem področju jih je izjemno malo, ki se lahko pohvalijo s posebnostjo kot je znanje nekoliko manj običajnega tujega jezika. A če bi razmišljali malo bolj inovativno, bi jim bilo lahko precej lažje.

Kadar se srečamo s tečaji tujih jezikov, večinoma pomislimo na tiste, ki se jih večina že nauči v času šolanja. Tečaji tujih jezikov, ki naučijo kakšen manj običajen jezik, pa ostajajo v ozadju – ne glede na to, da so lahko odlična priložnost za zaposlitev, tako v gospodarstvu kot v diplomaciji. Slovenija ima svoja diplomatska predstavništva v mnogo deželah sveta. Bi radi delali in hkrati še spoznavali svet in nove kulture? Potem so tečaji tujih jezikov nujni. Saj veste – diplomirani politolog bo težko našel delo, a če govori portugalsko, se lahko že zaradi samega znanja jezika kar hitro znajde v službi na predstavništvu v Argentini. Govori vsaj malo arabščine? Odprta mu je pot na predstavništvo v Egiptu!

Tečaji tujih jezikov seveda niso edini način, da se naučiš jezika, prav tako pa niso niti zagotovilo, da bo nekdo dobil službo. A nekaj je gotovo – njegove možnosti bodo precej večje. Zato se velja ob pestri ponudbi jezikovnih šol ponovno zamisliti nad tem, kateri tečaji tujih jezikov bi lahko bili posameznikom v času iskanja službe v prednost – in pri tem nikakor ne gre razmišljati o tem, kateri jezik govori največ ljudi, temveč ravno obratno: katerega jih govori  najmanj.

This entry was posted in Jeziki in potovanja and tagged , , . Bookmark the permalink.