Radarska slika padavin, vremenska slika

vremenska-slikaRadarska slika padavin in vremenska slika nudita širši in bolj poglobljen vpogled v trenutno in prihajajočo situacij vremena. Čeprav ste še pred kratkim poslušali poročila o vremenu, se le ta kaj hitro lahko izkažejo za napačna oziroma se napoved lahko hitro spremeni. To pa zato, ker je vreme zelo nepredvidljivo. Kljub napredni tehnologiji je napovedovanje zaradi kaotične narave procesov v atmosferi omejeno.

Napovedovanje vremena je znanost, ki proučuje atmosferske spremembe in stanja za prihodnji čas in določeno lokacijo. Sama zgodovina napovedovanja je stara kot je stara civilizacija. Ljudje se že od nekdaj zavedajo pomena napovedovanja vremena ter seveda zanesljivosti napovedanega.

Kako deluje?

Napoved deluje na principu zbiranja čim večjega števila podatkov o trenutnem stanju atmosfere. Atmosfera ali ozračje je plinska plast, torej velik povezan sistem, ki obdaja planet Zemljo. Glavni element atmosfere je potemtakem zrak in ta se s spreminjanjem nadmorske višini spreminja.

V kolikor torej želimo kar se da natančno napovedati vreme, moramo zbrati čim večje število podatkov o temperaturi, vlagi in vetru. Ker pa trenutno razumevanje pojavov še ni stoodstotno, je točnost napovedanega manjša z večanjem območja za katerega se vreme napoveduje.

Radarska slika padavin, vremenska slika, ni nikoli starejša od 20 minut. To pa zato, ker so radarske meritve sestavljene iz več obratov antene, ki se začnejo vsakih 10 minut. Radar slika padavin in posledično vremenska slika ponuja vpogled v meritve, ki jih radar opravi v času merjenja, to pa traja vsega skupaj 5 minut. V Sloveniji je vremenski radar postavljen na Lisci.

This entry was posted in Vsakdanje življenje and tagged , . Bookmark the permalink.