Ciper tudi letos raj za turiste

ciper-pocitniceKljub temu, da je Ciper doživel gospodarski zlom in, da država več ne predstavlja takšnega davčnega raja kot nekoč pa lahko rečemo, da se to v letošnji sezoni ne bo poznalo na področju turizma. Turistične agencije tako kot vsako leto tudi letos nameravajo na Ciper prepeljati ogromno turistov iz celotnega sveta. Predvsem pa je Ciper zelo zaželjena destinacija za turiste iz severnih držav kot so na primer Skandinavci in Rusi. Med tistimi, ki to sredozemsko otoško državo pogosto obiskujejo pa smo tudi Slovenci.

Ciper pa ni država, ki bi bila zanimiva samo iz vidika turizma ampak je izredno zanimivo tudi njeno politično in gospodarsko dogajanje. Gre namreč dve državi v eni. Tako EU kot ves preostali svet priznajo celoten otok kot Republiko Ciper, samo Turčija pa priznava dve državi in sicer severni del Cipra kot Turško republiko Severni Ciper in pa južni del Cipra kot republiko Ciper. Danes v severnem delu Cipra živa predvsem turško prebivalstvo, jug pa poseljujejo predvsem Grki. Turistom razdeljenost otoka sicer ne predstavlja posebne težave, slednje se jih dotakne edino pri prečkanju meje med severnim in južnim Ciprom kjer je še vedno potrebno pokazati potni list.

Kam na počitnice na Cipru

Počitnice na Cipru si lahko rezervirate skoraj na vseh koncih otoka. Zadnja leta pa predvsem tisti, ki so doživeli in letovali na obeh delih Cipra zatrjujejo, da je veliko bolj urejen Severni Ciper. Med najbolj obiskanimi letovišči na severu sta zagotovo mesti Kirenija in Famagusta, omenjeni premoreta tudi najboljše in najštevilčnejše hotele. Izredno zanimiv je tudi južni Ciper, tega obvladujejo Grki. Največji mesti na jugo sta Larnaca in Limassol, ki sta hkrati tudi največji pristanišči na jugo otoku. Omeniti velja, da lahko prebivalci EU odpotujete na južni del Cipra smao z osebno izkaznico, kar pa ne velja za Severni Ciper. Severni del Cipra zaenkrat še ne premore mednarodnega letališča tako, da se vsi poleti v Erkan opravijo preko Turčije v katero pa brez potnega lista ne morete vstopiti. Verjamemo pa, da vam bodo v vsaki dobri turistični agenciji znali svetovati kateri del bi za vas bil najbolj primeren in seveda kateri hotel izbrati.

Ciper skozi zgodovino

Ciper je bil dolgo pod Britansko krono kot ena od njenih številnih kolonij. Lepot Cipra so se zavedali že prvi kolonialisti. Država se je osamosvojila 1960 vendar ni ostala dolgo enotna. Že čez dobrih 14 let so njen severno-vzhodni del zasedli Turki in tam razglasili svojo republiko, ki pa je danes nihče ne priznava. Če pogledamo v zgodovini še nekoliko nazaj lahko ugotovimo, da se je na Cipru zamenjalo precej vladarjev in sicer od Asirskih ljudstev preko Egipčanov in Perzijcev do Rimljanov. Prvi angleški kralj, ki je zavladal Cipru je bil Rihard Levjesrčni konec 12. stoletja. Tako kot je bila zgodovina na otoku zelo burna in raznolika pa tudi sedanjost ni prav nič drugačna vsak kar se tiče gospodarskega dogajanja na Cipru. Gospodarstvo na Cipru, ki je dolgo veljalo za stabilno in je tujim vlagateljem omogočalo velike davčne olajšave se je v letu 2013 tako močno zamajalo, da je potrebovalo celo pomoč Evropske unije.

Kaj si na Cipru ogledati

severni-ciperNa Cipru lahko počnete skoraj vse kar se na počitnicah počne. Lahko se tja odpravite preprosto samo poležavat in uživat svoj dopust, lahko si vse skupaj naredite tudi precej bolj aktivno in sicer tako, da najamete avto in si ogledate znamenitosti Cipra. Priporočajo se ogledi mest kot so Limassol, Larnaca in glavno mesto Nikozija. Ciper je znan tudi po številnih skritih kotičkih in čudovitih plažah. Nujno potrebno je okusiti tudi njihovo bogato kulinariko saj Ciper velja za središče mediteranske kuhinje. Med bolj znane in turistično izpostavljene lokacije pa zagotovo spadajo tudi Pristanišče Paphos, slano jezero Larnaka, rojstni kraj Afrodite Phassouri in zaliv Polis. Zagotovo pa boste na Cipru našli še marsikaj zanimivega.
V Sloveniji je med drugimi specialist za Ciper tudi agencija Gta Neptun iz Jesenic. Njihovi strokovnjaki vam bodo znali dobro svetovati glede počitnic na Cipru.

This entry was posted in Jeziki in potovanja and tagged , , . Bookmark the permalink.