Akumulatorske kosilnice niso samo »robotki«

Nekaterim predstavlja košnja prijetno poletno opravilo, drugim je nebodigatreba, ki jutranji spanec ali večerno sproščanje zamenja z delom. Ne glede na to, v katero skupino se prištevate, pa so gotovo akumulatorske kosilnice najboljša izbira. Takšne, ki se uporabljajo na klasičen način, ali tiste, ki delo opravijo popolnoma same.

Akumulatorske kosilnice za sodoben čas

BOSCH Akumulatorska kosilnica AdvancedRotak 36-660

Varstvo okolja nas vodi k zmanjševanju uporabe strojev in naprav, pri katerih se uporabljajo fosilna goriva. Danes, ko imamo na voljo električne avtomobile, bi bil pravzaprav greh, če se ne bi odločili za odpoved fosilnim gorivom tudi za druge naprave. Ena takšnih je tudi kosilnica, kjer imamo že dolgo izbiro košnje s pomočjo elektrike – a vendar je šlo najprej za uporabo kosilnic z električnim kablom. Kabel vedno predstavlja odvisnost od vtičnice in tudi nepraktičen doseg, zato je marsikdo celo domači sesalnik na kabel zamenjal z baterijskim, s katerim se lahko brez težave sprehodi iz prostora v prostor in celo iz nadstropja v nadstropje. In tako smo dočakali tudi ponudbo kosilnic na baterijo oziroma na akumulator, ki je podobno praktična in okolju prijazna.

Robotska kosilnica ima tudi alternativo

Akumulatorska kosilnica je vsaka naprava, ki deluje na baterijo, ki zahteva polnjenje. Vendar pa večina ljudi najprej pomisli na robotsko kosilnico. Ta je gotovo praktična, a ima nekaj omejitev. Res je, da jo lahko programiramo in tako sama kosi ter tudi poskrbi za svoje polnjenje, a za nekatere vrtove je vseeno boljša izvira »klasične« akumulatorske kosilnice. Robotske so namreč lahko zelo drage, marsikatera ima težave z naklonom in je namenjena zgolj ravni površini, poleg tega pa nima preveč rada množice cvetličnih gredic – omejevanje košnje na področju gredic pri velikem številu omejitev ni praktično. Takrat so boljša izbira akumulatorske kosilnice, ki dela ne opravijo povsem same.

V čem je njihova prednost? Gotovo v tem, da so tihe, pri uporabi ne onesnažujejo, lahko obdelajo tudi nekoliko večje naklone, njihovega dosega pa ne omejuje električni kabel, torej lahko pokosite tudi tam, kjer vam vtičnica ni na voljo. In če vam je košnja sicer v veselje in sprostitev, potem ne bo z lepo pristriženo zelenico prav nobene težave.

This entry was posted in Dom in vrt and tagged , , . Bookmark the permalink.