Vrtna kosilnica – vrsta motorja, pogona, vira pogonske energije in načina košnje

Predstavljajte si, da ste postavljeni pred dejstvo, da morate kupiti novo vrtno kosilnico. Stara vrtna kosilnica je namreč odslužila svoje in z njo niste več zadovoljni. Ob tem si boste zagotovo najprej postavili vprašanje, na kakšen način izbrati takšno vrtno orodje. Ker je ponudba s kosilnicami zelo pestra, je izbira zato še toliko težja.

Sicer pa se vrtne kosilnice med seboj razlikujejo predvsem po motorjih, pogonu, viru pogonske energije, po načinu košnje, zbiranju pokošene trave, kolesih, ohišju, širini kosišča in še bi lahko naštevali.

Večina kupcev prisega na bencinske kosilnice

Čeprav večina kupcev še vedno najraje v roke vzame bencinsko vrtno kosilnico, se to počasi spreminja. Za bencinsko je sicer značilno, da je med vsemi najbolj vsestransko uporabna in predvsem nezahtevna za uporabo. Samo natočite bencin in že je pripravljena za košnjo.

Bencinska vrtna kosilnica je primerna za vse velikosti zelenic, prav tako tudi za vse tipe površin. Neprimerna je morda le za površine z nekoliko večjim naklonom. Zaradi nepravilne lege namreč olje motorja ne maže v zadostni meri. Posledično pa nas takšna vrtna kosilnica lahko pusti na cedilu.

Tiho in zanesljivo delovanje električne kosilnice za vrt

Predvsem za majhne površine se odlično obnese vrtna kosilnica na elektriko. Njene največje odlike so tiho ter zanesljivo delovanje, manjša širina, praktičnost, delovanje brez emisij, nizke vibracije, preprost zagon. Takšen tip je zelo primeren tudi za košnjo trave na bolj strmih področjih.

Ena od bolj privlačnih karakteristik je tudi njena cena, saj sodi med najugodnejše. Ključna pomanjkljivost pa je seveda precejšnja nezmožnost košnje večjih površin. Zaradi njene ozke oblike namreč porabimo kar precej časa, za seboj pa moramo vleči še kabel. Njen motor je šibek, zato ne zmore dovolj učinkovito pokositi višje ter bolj goste trave.

Kosilnica na baterijski pogon

Za nekoliko novejši tip velja vrtna kosilnica na baterijski pogon. Njene prednosti so tiho delovanje, preprosta uporaba in zagon, nizke vibracije, ničelna emisija, možnost košnje na bolj strmih predelih ter večjih površinah.

Edina slabost pa je cena, drage pa so zlasti baterije, ki pa so primerne tudi za več drugih domačih baterijskih strojev.

This entry was posted in Dom in vrt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.