Otroške igrače naših dedkov in babic

Dandanes je industrija igrač nas postavila pod veliko izbiro. Otroci si lahko zaželijo karkoli in že obstaja na prodajnih policah. Vendar sto let nazaj v preteklost so na igrače gledali iz povsem drugačne perspektive. Privoščili so si jih le bogatejši otroci. Otroške igrače so bile narejene iz naravnih materialov, kot je železo in les. Niso imele prav veliko detajlov, ampak njihova trpežnost je bila veliko večja kot današnja plastika. Skupna lastnost je bila enostavnost. Otroci so si s pomočjo domišljije lahko sami razvili veliko iger. Danes pa se ta lastnost rahlo obrača, saj imajo otroške igrače tako veliko dodatnih funkcij, da to že rahlo umirja njihovo domišljijo oz. jo zavira.

Vendar prave otroške igrače niso nastale v rokodelskih delavnicah ampak so jih sami izdelali otroci. Potrebovali so najenostavnejše predmete in so izdelali otroške igrače, ki pa so jih imeli za zmeraj in z njimi igrali še dolgo dni. Po pričanju več starejših ljudi smo ugotovili, da najpogostejše so bile različne lutke, kolesa za katerimi so se podili in druge zelo enostavne iznajdbe narejene iz papirja ali lesa. Fantje so na velikokrat na pašnikih si izreza iz lesa različne figure in celo pihala zelo podobnim flavtam. Punčke, ki pa so bile večinoma gospodinje pa so igrače izdelale iz slame in manjših kosov blaga, tako da so si izdelale lutke. Zelo priljubljena igrača obeh spolov pa je bilo leseno kolo. To je bila tenka lesena palica zavita v krog. S pomočjo palice si jo moral čim dlje poganjati.

Na spletu boste našli veliko različnih igrač za vaše malčke. En primer je otroška trgovina Babadu, kjer lahko izbirate med res veliko kvalitetnimi izdelki nad katerim ne bodo navdušeni samo vaši najmlajši, ampak tudi vi.

Save

This entry was posted in Vse za otroka and tagged . Bookmark the permalink.