Metlice brisalcev

metlice-brisalcevDa morajo metlice brisalcev dobro delovati, je gotovo jasno prav vsakomur – če so uničene in izrabljene, je vidljivost precej oslabljena in naša vožnja je lahko tudi nevarna. Tega so me naučili že v avto šoli, ko sem pred petimi leti opravila izpit. Kmalu za tem sem si kupila svoj lasten mali avtomobil in na začetku poskrbela, da je bilo na njem vse tako, kot mora biti – tudi metlice brisalcev.

Ko je leto in pol za mano naredila vozniški izpit tudi moja mlajša sestra, je avto postal skupen in izmenično sva ga uporabljali. Ker je po srednji šoli začela pripravništvo in se nato tudi kmalu zaposlila, sva bili seveda dogovorjeni, da je avto zjutraj in dopoldne njen, da se je lahko vozila v službo in domov, jaz pa sem ga uporabljala bolj popoldne in ob večerih (dopoldne sem bila itak na faksu). Za vzdrževanje sva skrbeli vsaka malo in si stroške delili.

Poleg rednih servisov sem vedno vztrajala, da je v avtu ves čas tudi dovolj tekočine za pranje stekel in so metlice brisalcev vedno popolne. Iz avto šole sem si namreč zapomnila, kako je to potrebno, in vožnje ob dežju ali snegu me je bilo že itak strah, saj se mi je vedno zdelo, da ne vidim dovolj dobro. Tako sem metlice brisalcev redno menjavala – vsako leto oziroma vsako pomlad. Ko sem nazadnje naročala metlice na Silux.si, ki so mi ga prijatelji »močnejšega« spola, ki se malo bolj spoznajo, priporočili za kupovanje avtodelov in avtomobilske opreme, pa mi je njihov prodajalec v pogovoru dejal, da pri njih prodajajo zgolj izjemno kakovostne metlice brisalcev, ki mi bodo zagotovo zdržale več let. Zakaj sem torej sama tako pogosto kupovala nove? Saj bi morale biti še uporabne! Povprašala sem ga o tem, pa mi je dejal, da to ni mogoče – razen, če jih sama poškodujem.

Vedela sem, da sama ne počnem nič takšnega, da bi se metlice kvarile, zato sem povprašala sestro. In ja … Priznala je, da ima navado ob zimskem mrazu in ivju avto zjutraj vključiti, ker se ji v mrazu ne ljubi s prednjega stekla praskati ledu, pa tega odstrani kar tako, da vetrobransko steklo obilno zmoči s tekočino za čiščenje stekel in seveda vključi brisalce, da namesto nje opravijo delo. Nič čudnega, da so takoj »fuč« in morava vsako pomlad kupiti nove!

Verjetno si lahko predstavljate, kako sem bila besna. Sestri sem zabičala, naj se odstranjevanja ledu nikoli več ne loti tako, sicer bo metlice brisalcev odslej kupovala sama. Oziroma, še boljši predlog – naj si kupi svoj avto.

This entry was posted in Vsakdanje življenje and tagged , . Bookmark the permalink.