Kaj morate vedeti o zdravstvenem zavarovanju po 26. letu starosti?

Zakon za urejanje položaja študenta je podaljšal pravico študentom, ki so dopolnili 26 let, da je zdravstveno zavarovan po svojih starših. Še nedavno nazaj so si morali študentje, takoj ko so dopolnili 26 let, sami urediti obvezno zdravstveno in dopolnilno zavarovanje. Država jim po novem plačuje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje do konca šolskega oziroma študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let.

Če je moral torej še nedavno nazaj študent sam poskrbeti za zdravstveno zavarovanje po 26. letu, sedaj velja, da je študent lahko zavarovan kot družinski član do konca študijskega leta, v katerem dopolni 26 let. Novost je torej jasna: študent si mora obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti ob koncu študijskega leta, v katerem dopolni 26 let, in ne več na svoj 26. rojstni dan. Vsako študijsko leto se prične s 1. 10 v tekočem letu, konča pa se 31. 8.

Kateri študentje so najbolj pridobili na času?

S spremembo zakona so tako najbolj pridobili študentje, ki so rojeni 1. 10. Država jim je namreč podaljšala plačevanje obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja praktično za skoraj celo leto, torej vse do 27. leta starosti.

Kaj zahteva zdravstveno zavarovanje po 26. letu?

po koncu študijskega leta, ko študent dopolni 26 let, si mora nujno urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prijavo za obvezno zavarovanje mora vložiti pri prijavno-odjavni službi območne enote ali izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje. To naredi v občini, v kateri je sedež poslovnega subjekta, poslovne enote, obrata, podružnice ali poslovnega prostora, kjer opravlja delo. Če je študent še nezaposlen, to uredi v občini stalnega prebivališča.

This entry was posted in Lepota in zdravje and tagged , . Bookmark the permalink.