Jezikovni tečaji – ključ do zaposlitve?

Vsi, ki v zadnjih letih iščete zaposlitev, ste gotovo že ugotovili, da brez znanja jezika večinoma ne boste prišli daleč. Če vam ne diši ravno delo v proizvodnji, potem boste pri zahtevah za posamezno delovno mesto skoraj vedno ugotovili, da se pričakuje znanje tujega jezika – včasih angleškega, drugič nemškega, hrvaškega ali celo kakšnega manj vsakdanjega. Tega se zavedajo tudi jezikovne šole, zato so se jezikovni tečaji, ki ponujajo poslovno angleščino in podobno precej razmahnili. Koliko pa so takšni jezikovni tečaji smiselni?

Od poznavanja osnov do tekočega govorca

Najprej je vsekakor potrebno obvladati osnove posameznega tujega jezika ter uspešno komunicirati v splošnih situacijah, šele nato pa to nadgraditi s poslovnimi izrazi. Prav tako je treba vedeti, kaj sploh so ti izrazi. Jezikovni tečaji, ki nudijo učenje poslovne angleščine ali nemščine, vam namreč ne bodo veliko koristili, če delate oziroma želite delati na področju, kjer je strokovna terminologija vezana na specifično področje. Povedano drugače: poslovni jezikovni tečaji pridejo prav tajnici, ki sestavlja dopise, ali menedžerju, ki sklepa posle. Povsem drugače je, če je vaše delo na primer v računalništvu ali v zdravstvu – takrat morate poznati terminologijo, ki je značilna za posamezno panogo oziroma branžo.

Če se za vaše delovno mesto zahteva znanje poslovne angleščine, potem bodo jezikovni tečaji gotovo prava pot, saj se boste naučili pravilne oblike in izrazoslovja, ki pridejo prav pri sklepanju poslov. V kolikor kandidirate za delovno mesto, kjer se znanje jezika zahteva, vendar pa gre za specializirano področje, pa bo precej bolje, da izraze poiščete na spletu ali se jih naučite z branjem priročnikov – razen v primeru, da je učitelj v jezikovni šoli sam specialist za strojništvo ali gradbeništvo, namreč ne gre pričakovati, da bo poznal izrazoslovje, ki se v strojništvu ali gradbeništvu uporablja. Več o jezikovnih tečajih preberite tukaj.

This entry was posted in Jeziki in potovanja. Bookmark the permalink.