Gostovanje spletnih strani in registracija domen

Gostovanje spletnih strani in registracija domenGostovanje spletnih strani ali pa tudi krajše spletno gostovanje (angl. Web hosting) je pravzaprav izraz, ki nam pove, da je naša stran objavljena nekje na strežniku. Oziroma gostuje na spletnem strežniku. Strežnik je kot neke vrste računalnik, ki je stalno priključen, nahaja pa se v tako imenovanem »data centru«, ki ga varuje pred izgubo elektrike, pred udarci strele, raznimi poškodbami itd. Pravzaprav obiskovalcem streže spletne strani, ki so tam shranjene. Če pa želite uporabljati gostovanje spletnih strani pa potrebujete domeno.

Domena je kot neke vrste naslov vaše spletne strani npr. www.registracija-domene.si. Registracija domene je zelo preprosta stvar, vse kar potrebujete je ime vaše domene. Registracijo domene lahko opravite pri registrarju domen, vendar pa mora biti le-ta prosta, kar pomeni, da je nima v uporabi nek drug uporabnik. Ko boste registrirali domeno, boste izpolnili nekaj obrazcev in s tem zaščitili vašo domeno, da vam je kdo drug ne bi mogel vzeti. Poznamo pa tudi več vrst domen oziroma njihovih končnic; .si, .com, .org, .net, itd. Za registracijo domene se v Sloveniji uporablja končnica .si. Glavni registrar te domene oziroma končnice pa ARNES. Pri registraciji domene ne smejo biti vključeni kakšni »čudni« znaki in pa šumniki. Registracijo domene pa lahko opravite tudi v tujini, priporočamo pa, da to opravite pri GoDaddy.com, saj imamo tam registrirane že vse slovenske domene. Pri domeni je pomembno, da predstavlja vaše podjetje oziroma s to, s čim se ukvarjate, saj vas bodo ljudje tako lažje prepoznali npr. www.ceveljarstvo.si. Domene se po navadi registrirajo za eno leto.

Do gostovanja spletnih strani pa pridete tako, da pri ponudniku, ki se s tem ukvarja zakupite strežnik in že lahko gostujete. Ti ponudniki vam ponujajo različne pakete za spletno gostovanje, ki pa niso dragi. Cene se razlikujejo glede na to, kaj vam ta paket nudi katere storitve (prostor na disku, število podomen, različne baze). Ko »najamemo« ta paket, s tem zakupimo strežnik, ki nato objavi našo spletno stran.

This entry was posted in Tehnologije and tagged , . Bookmark the permalink.